Goda exempel: Kvinnokooperativet WISH

Kvinnokooperativet WISH (Womens Initiative for Self-Help) verkar i Nepal där de producerar de fantastiska tvättnötterna “Go Nuts”. Nötterna fungerar som ett miljövänligt tvättmedel och är helt utan kemikalier. De innehåller ämnet saponin som i kontakt med vatten bildar såpa. Det är milt och skonsamt, men ger samtidigt en grundlig och effektiv rengöring av både vit- och kulörtvätt. De kan återanvändas flera gånger och slutligen läggas i komposten. I Sverige distribueras nötterna av The House of Fair Trade och återfinns hos de flesta världsbutiker och Fair Trade återförsäljare.

2009 besökte Henrietta Eurenius, projektledare för Flexibelt lärande i rättvis handel, kooperativet WISH: 
”Jag upphör aldrig att förvånas över de fantastiska effekter rättvis handel har på såväl stora som små samhällen världen över. Kvinnorna i WISH har genom sin export av tvättnötter påtagligt ökat sina inkomster. I och med den ökade inkomsten så har de kunnat utbilda sina barn, bygga sig bättre bostäder och fått en ökad respekt från männen i deras omgivning. Det är fantastiskt!”

Mira Shrestha, en av initiativtagarna till WISH, delar med sig av en hälsning till oss svenska konsumenter: ”Sverige är ett rikt land med stor köpkraft. Om ni väljer att köpa produkter från Nepal så ger ni oss ökade arbetstillfällen och en stärkt ekonomi.”

Detta goda exempel förtjänar verkligen att uppmärksammas som ett hållbart initiativ. Här kan ni fördjupa er ytterligare: 

Rättvis handel gynnar en hållbar utveckling (pdf)

Rapporten “Rättvis handel gynnar en hållbar utveckling” är författad av Henrietta Eurenius och Linnea Brunzell, i samband med en resa till Nepal 2009. Texten revideras för detta format i maj 2011.